koor Con Cuore

koor

Con Cuore Waregem begon in 1971 als “Het Waregems Kamerkoor”. Na dirigenten Ivan Leire en Patrick Van Compernolle bracht het met Hans Vervenne grote producties, zoals de Johannespassie van J.S. Bach, het Requiem van W.A. Mozart en het Requiem van Fauré. Vanaf 1999 verkende het met Jan Vuye nieuwe horizonten en concentreerde zich vooral op muziek van de 20ste eeuw, maar bracht ook uitvoeringen zoals het Requiem van Duruflé, de 9e Symphonie van Beethoven, muziek van W.Matthias en J.Tavener en Carmina Burana van Carl Orff.

Door de gestage groei was het koor geen “kamerkoor” meer en in oktober 2003 koos het zijn nieuwe naam, waarna het op de internationale koorwedstrijd Vlaanderen-Maasmechelen prompt de prijs voor de beste uitvoering van het opgelegd werk van Frits Celis wegkaapte. In 2005 stootte het koor door tot de finale van de wedstrijd “Koor van het Jaar”. In het jaar daarop won het in Sint-Martens-Latem de eerste driejaarlijkse Muziekprijs Lieven Duvosel én werd het in het Brugse concertgebouw eerste laureaat van het vernieuwde Koorfestival van de  provincie West-Vlaanderen. Con Cuore gaf een compositieopdracht aan Roland Coryn en creëerde zijn “Canticum Canticorum Salomonis” en het voerde “All-Night Vigil” (“Vespers”) van Rachmaninov uit.

In 2010 werd Con Cuore Waregem geselecteerd door het Florilège Vocal de Tours en behaalde het in de tweede finale van het provinciaal Koorfestival opnieuw een grootste onderscheiding met felicitaties van de jury! In 2011 kreeg het voor de eerste keer de titel “Cultureel Ambassadeur van de Stad Waregem”. In 2012 voerde het koor de Mattheuspassie van Bach (versie Mendelssohn) uit en werd het uitgenodigd naar het festival van Verona. Begin 2013 werd Con Cuore gevraagd deel te nemen aan een verrassingsconcert ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van componist Kurt Bikkembergs, en later op het jaar volgden de fel gesmaakte eigen projecten “Voices²” (samen met het Amerikaanse Pitt Men’s Glee Club), “Carrousel” en “O Magnum Mysterium”.

Het koor won ook in 2016 het (laatste) Koorfestival van de Provincie West-Vlaanderen en in 2019 voor de tweede keer de Muziekprijs Duvosel in Sint-Martens-Latem. Omwille van zijn schitterende prestaties met innoverende initiatieven en regionaal overstijgende uitstraling mag Con Cuore sinds 2011 en ononderbroken tot in 2022 de titel van Cultureel Ambassadeur Stad Waregem dragen.

Dirigent Jan Vuye

Jan VuyeJan Vuye studeerde koordirectie en orgel aan het Lemmensinstituut in Leuven (bij Erik Van Nevel en Chris Dubois) en musicologie aan de KU Leuven en de UGent. Hij volgde de Eric Ericsson-masterclass in Haarlem bij Uwe Gronostay en Hartmut Haenchen en hij volgde de Frieder Bernius-masterclass in Gent.

Hij is dirigent van Con Cuore/Waregem, Arc Sonore/Sint-Niklaas en de Koninklijke Gentse Oratoriumvereniging. Hij werd  gevraagd als koordirigent en repetitor bij de Vlaamse Opera , de Kooracademie , het koor van de Zomeropera Alden Biesen, het Brussels Kathedraalkoor, Collegium Vocale Gent  en het Vlaams Radio Koor.

Hij werkte onder meer samen met de dirigenten Philippe Herreweghe, Patrick Peire, Friedemann Layer, Michel Tilkin, Koen Kessels en Rani Calderon.

Jan Vuye is opleidingsvoorzitter secundair onderwijs van de lerarenopleiding bij HoGent en docent koordirectie aan de Kunstacademie Waregem.